PLACINTA CU BRANZA SI SPANAC (SPANAKOPITA)

aprilie 24, 2017


Spanakopita este o placinta greceasca cu branza si spanac, foarte gustoasa, plina de pospetime si savoare.
Spanakopita este o placinta foarte populara la greci si se serveste ca aperitiv, ca gustare dar si ca fel principal, alaturi de o salata greceasca.
Se prepara in mod traditional cu branza feta, dar telemeaua noastra este la fel de buna. La fel de bine puteti sa folositi branza de vaci si adaugati sare dupa gust.
Puteti prepara placinta cu branza si spanac cu foi de casa sau din comert, cu spanac proaspat sau congelat, dupa preferinta.
Placinta cu branza si spanac se poate asambla in tava dreptunghiulara sau rotunda, dar se pot face si trigoane sau pateuri.
Pentru coacere am folosit o tava de 25/35cm.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta placinta cu branza si spanac (Spanakopita):


- 1 pachet foi de placinta (400gr)
- 800gr spanac congelat
- 1 legatura de marar
- 1-2 cepe
- 2-3 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 2 oua
- 450gr branza telemea (sau feta)
- sare si piper dupa gust
Mai aveti nevoie de ulei pentru uns foile


Mod de preparare reteta placinta cu branza si spanac (Spanakopita)


Eu am folosit foi de placinta congelate pe care le-am lasat mai intai sa se dezghete.
Am pregatit apoi umplutura pentru placinta cu branza si spanac.
Am pus spanacul congelat intr-o craticioara, pe aragaz. Nu am adaugat apa pentru ca spanacul congelat contine si apa. Am tinut la foc mic, amestecand din cand in cand, pana s-a dezghetat complet. Am pus apoi spanacul intr-o strecuratoare si l-am lasat sa se scurga.
Am curatat ceapa, am tocat-o marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Am tinut pe foc, amestecand des, pana cand ceapa a devenit translucida. Am adaugat apoi spanacul scurs si usturoiul zdrobit si am asezonat cu putina sare si piper. Daca branza este sarata, puneti foarte putina sare, altfel umplutura va fi foarte sarata.
Am mai tinut pe foc cateva minute, cat sa se intrepatrunda aromele. Dupa ce am oprit focul am adaugat si maratul tocat.
Am lasat umplutura pentru placinta cu branza si spanac sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit, am adaugat branza data pe razatoare si am amestecat. In acest moment este bine sa gustati umplutura ca sa vedeti daca mai are nevoie de sare sau piper. Am adaugat apoi si cele doua oua si am amestecat bine.
Acum putem asambla placinta cu branza si spanac.
Verificati mai intai cate foi de placinta aveti in pachet si le impartiti in patru. Eu am avut 12 foi in pachet. Placinta are 4 straturi, deci vor fi cate 3 foi pentru fiecare strat.
Am uns tava cu putin ulei si am asezat o foaie de placinta. Foaia este mai mare decat tava si am indoit-o putin ca sa se potriveasca. Am uns foaia cu ulei.
Peste aceasta foaie am asezat inca doua foi si am uns fiecare foaie cu ulei. Peste primul strat de foi am asezat 1/3 din umplutura de branza si spanac si am intins-o uniform.
A urmat al doilea strat de foi, fiecare foaie unsa cu ulei, apoi al doilea strat de umplutura.
Se continua cu al treilea strat de foi si al treilea strat de umplutura. Ultimul strat este de foi.
Am uns placinta cu ulei apoi am pus-o in cuptorul preincalzit. Placinta cu branza si spanac (Spanakopita) se coace la 180ºC timp de aproximativ 40 de minute.
Dupa ce scoateti placinta din cuptor o lasati sa se racoreasca, apoi o portionati.
Foile de deasupra sunt destul de crocante. Daca doriti sa se mai moaie putin, dupa ce scoateti placinta din cuptor o acoperit cu un prosop de bucatarie si o lasati sa se raceasca acoperita.
Noi nu mai puteam de pofta si am taiat placinta inainte sa apuce sa se raceasca :). Este foarte gustoasa si calda, dar si rece.
Daca va plac placintele cu branza, va mai recomand placinta cu branza cu foi de casa, placinta cu branza la tigaie si burekul cu branza.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...