COVRIGI CU STAFIDE

aprilie 02, 2017


ENGLISH RECIPE HERE

Dragii mei, daca va plac covrigii, trebuie neaparat sa incercati si o varianta dulce: covrigii cu stafide. Au aceeasi textura minunata de covrig, sunt crocanti la exterior, moi la interior, dar, spre deosebire de covrigii traditionali, acestia sunt dulci, vanilati si cu stafide :)
In ceea ce priveste faina, sa stiti ca eu am facut covrigi si cu faina 000 si cu faina pentru paine (650). Cu faina 000 covrigii ies mai moi si mai pufosi iar cu faina 650 covrigii ies mai tari si mai indesati. Si la gust se simte o usoara diferenta. Folositi ce faina stiti voi ca va place mai mult. Mie, personal, imi plac covrigii de casa cu faina 000, dar eu nu sunt un exemplu prea bun pentru ca de multe ori si painea o fac cu acest tip de faina :).
Aluatul pentru pentru covrigii cu stafide se preara ca orice alt aluat dospit. Stafidele le-am adaugat la inceputul prepararii aluatului, ca sa fie mai usor de incorporat.
Covrigii sunt usor de modelat. Se modeleaza mai intai un snur ce circa 45cm, se formeaza un inel, capetele de trec unul peste celalalt si se rasucesc. Capetele se aduc peste corpul princupal (peste inel). Aveti suficiente poze si veti intelege mai usor decat din explicatiile mele :)
Ca si in cazul covrigilor de casa simpli, oparirea covrigilor in apa cu bicarbonat este esentiala. Doar asa se va forma acea crusta specifica de covrig.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta covrigi cu stafide:


- 450gr faina
- 250ml apa calduta
- 50ml ulei
- 13 gr drojdie proaspata (sau un pliculet drojdie uscata)
- 1/2 lingurita de sare
- 80gr zahar
- vanilie
- 150gr stafide
Pentru oparirea covrigilor
- 2L apa
- 40gr bicarbonat de sodiu

Mod de preparare reteta covrigi cu stafide


Am pus intr-o ceasca drojdia proaspata si o lingurita de zahar (din cantitatea de 80gr). Am frecat drojdia cu zaharul pana a devenit fluida.
Am pus intr-un bol incapator 250ml apa calduta, uleiul, vanilia, 1/2 lingurita de sare si zaharul. Am adaugat drojdia fluidificata si stafidele si am amestecat usor. Am adaugat faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn.
Cand nu am mai putut amesteca, am inceput sa framant aluatul cu mana pana am incorporat toata faina. In functie de tipul de faina folosit veti avea nevoie de mai putina sau mai multa faina. Daca vi se pare ca aluatul este prea lipicios, puteti sa mai adaugati putina faina. Trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Dupa ce am preparat aluatul pentru covrigii cu stafide, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat la crescut, la caldura, timp de 45 de minute – 1 ora (sau pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut aluatul, l-am rasturnat pe suprafata de lucru unsa usor cu ulei si l-am impartit in 10 bucatele pentru 10 covrigi.
Am luat o bucatica de aluat si am modelat mai intai un snur lung de aproximativ 45cm.
Am apucat capetele snurului si le-am petrcut unul peste celalalt, formand o bucla. Am mai rasucit o data. Am adus capetele snurului in jos, peste bucla si am avut grija sa le lipesc ca sa nu se desfaca in timpul fierberii. Si avem primul covrig :)
Se procedeaza lafel cu celelalte bucatele de aluat.
In timp ce modelam covrigii am pus 2L de apa la fiert, intr-o cratita. Cand a dat in clocot am adaugat bicarbonatul de sodiu, treptat, pentru ca devine efervescent. Se calmeaza insa rapid.
Dupa ce am terminat de modelat covrigii cu stafide i-am pus la fiert in apa cu bicarbonat. Am pus cate 3 covrigi, ca sa nu stea prea inghesuiti, si i-am lasat sa fiarba 30-40 de secunde. Cand puneti covrigii la fiert veti vedea ca acestia se lasa la fund. Cand sunt gata se ridica la suprafata.
Am scos covrigi cu o paleta si i-am asezat intr-o tava antiaderenta (sau orice alta tava tapetata cu hartie de copt).
Am procedat la fel cu restul covrigilor cu stafide.
Am pus covrigii cu stafide in cuptorul preincalzit (200ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 20 de minute.
Lasati covrigii cu stafide sa se racoreasca apoi ii puteti servi. Sunt minunati! :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...