VINETE UMPLUTE CU CARNE TOCATA

august 11, 2016


ENGLISH RECIPE HERE

Vinetele umplute cu carne tocata (karniyarik) sunt un preparat deosebit de savuros, originar din bucataria turceasca. Sunt foarte gustoase si sunt o optiune excelenta pentru pranz sau pentru cina.
In mod traditional, pentru vinetele umplute se foloseste carne tocata de miel sau vita. Cum la noi porcul e de baza, am folosit o carne tocata de porc, mai slaba, ca sa fie ai mei fericiti :).
Vinetele le-am scobit de miez iar miezul l-am folosit la umplutura. Umplutura de carne astfel preparata este deosebit de gustoasa si aromata si am folosit-o si pentru a prepara spaghete.
Aceasta reteta de vinete umplute cunoaste si o varianta vegetariana (Imam Bayildi), vinetele fiind umplute in acest caz cu rosii, ardei, ceapa, usturoi si verdeata.
Vinetele umplute cu carne tocata sunt exceptionale calde, servite cu iaurt sau smantana alaturi de o garnitura de orez sau pur si simplu cu paine. Noua ne plac la nebunie :).

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta vinete umplute cu carne tocata:


- 3 vinete (aproximativ 1 kg)
- 500gr carne tocata
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 4-5 catei de usturoi
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 linguri de ulei
- 1 legatura de patrunjel
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- sare si piper dupa gust
Pentru sos:
- 2-3 linguri pasta de tomate (in functie de concentratie)
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1/3 lingurita rozmarin uscat
- 1 frunza dafin
- sare si piper
Optional: o rosie pentru decor

Mod de preparare reteta vinete umplute cu carne tocata: 

Am pregatit mai intai vinetele. Le-am spalat bine apoi le-am taiat jumatati, pe lungime, inclusiv coditele. Codita vinetelor este doar de decor si daca va incurca (nu incap vinetele in tava) o puteti taia.
Dupa ce am taiat vinetele le-am scobit miezul folosind un cutit. Merge mai bine decat cu lingura dar trebuie sa aveti grija sa nu gauriti vinetele :). Miezul vinetelor l-am tocat bucatele potrivite si l-am pus deoparte iar vinetele scobite le-am presarat cu sare si le-am lasat sa stea 30-45 de minute. In acest timp vinetele vor lasa apa si, odata cu apa, vor elimina si substanta care le face amare.
Dupa ce a trecut acest timp, am scurs vinetele, le-am uns cu ulei pe toate partile si le-am asezat intr-o tava unsa si ea cu putin ulei. Am pus apoi vinetele in cuptorul preincalzit si le-am lasat circa 3 minute pe-o parte, le-am intors si le-am mai lasat 3 minute si pe partea cealalta.
Intre timp am pregatit carnea pentru vinetele umplute.
Am tocat ceapa marunt, ardeiul fasii micute si le-am pus la calit intr-o tigaie antiaderenta cu 2 linguri de ulei. Am lasat legumele sa se moaie putin apoi am adaugat carnea tocata si am asezonat cu sare, piper si cimbru.
Am lasat in continuare pe foc, amestecand din cand in cand, pana ce carnea si-a schimbat culoarea. Am adaugat apoi miezul vinetelor si am lasat in continuare pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-au muiat vinetele.
Mai spre sfarsit am adaugat pasta de tomate si usturoiul zdrobit. Dupa ce am oprit focul am adaugat si patrunjelul tocat si am amestecat bine.
Acum urmeaza umplerea vinetelor cu amestecul de carne tocata.
Am pregatit mai intai sosul pentru tava. Am amestecat 3 linguri pasta de tomate cu aproximativ 1 pahar de apa si am turnat in tava. Am presarat putina sare, piper, cimbru si rozmarin uscat si am pus in tava si o frunza de dafin pentru a obtine un sos super aromat. Am asezat apoi vinetele in tava, le-am umplut cu amestecul de carne si le-am decorat cu feliute de rosii.
Vinetele umplute cu carne tocata astfel aranjate le-am pus in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 30 de minute. Cat timp stau la cuptor le mai verificati ca sa nu scada sosul prea mult.
Vinetele umplute cu carne tocata se servesc calde, cu o garnitura simpla de orez sau cu paine proaspata si, daca doriti, cu iaurt sau smantana. Sunt foarte bune si a doua zi, incalzite.
Noua ne-au placut foarte mult vinetele umplute cu carne tocata si va recomand cu drag aceasta reteta.
Daca va plac legumele umplute cu carne la fel de mult cum ne plac si noua, mai gasiti pe blog dovlecei umpluti cu carne, ardei umpluti si cartofi umpluti cu carne.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

7 comentarii

  1. Acum le-am terminat. Sunt la cuptor. Ma saturasem de mancaruri cu cartofi. Am vrut sa incerc si altceva. Este prima oara cand gatesc vinete umplute cu carne. O sa va scriu maine de aici din friguroasa Canada cum au iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa-mi spui cum ti-au iesit. Noua ne plac foarte mult vinetele umplute cu carne tocata!

      Ștergere
  2. Foarte bune. Mi-a placut foarte mult textura la compositia de carne.Multumesc pentru reteta. Le-am gatit duminica si le-am mancat luni. Baiatul meu mofturos din fire le-a adorat. Canada va multumeste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag :) Ma bucur ca v-a placut reteta mea de vinete cu carne tocata :)

      Ștergere
  3. Am facut si eu vinete umplute cu carne tocata. Mega delicioase! Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag :). Si noua ne plac foarte mult vinetele umplute cu carne tocata!

      Ștergere
  4. OMG! it looks so delicious!

    But why aren't you using some tool to generate recipe cards for your recipes?
    Here is a good one with nice features: http://www.recipesgenerator.com

    RăspundețiȘtergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...