CARTOFI UMPLUTI CU CARNE

mai 08, 2016


Carnea si cartofii sunt intotdeauna o combinatie excelenta dar cartofii umpluti cu carne sunt absolut minunati, avand in plus savoarea preparatelor la cuptor.
Cartofii umpluti cu carne sunt foarte gustosi, satiosi si se pot servi ca atare dar si mai bine impreuna cu o salata, la pranz sau la cina.
Eu am folosit carne tocata de porc dar puteti folosi la fel de bine carne tocata de vita, de pui, de curcan sau amestec, dupa preferinta.
Cartofii umpluti cu carne sunt usor de preparat dar trebuie sa aveti grija sa nu fierbeti prea mult cartofii. Timpul de fierbere poate sa difere semnificativ in funtie de soiul si marimea cartofilor si trebuie sa ii testati cu o scobitoare. Cartofii sunt fierti in momentul in care scobitoarea intra usor in ei. In nici un caz nu asteptati sa le crape coaja. Daca sunt prea fierti, cartofii se vor farama si nu veti mai putea sa-i scobiti. Daca, dupa ce ati fiert cartofii si i-ati taiat jumatati, vi se pare ca miezul este prea tare, scobiti cartofii si miezul il puneti la fiert cu putina apa, ca pentru piure, si in maxim 5 minute ati rezolvat problema :).

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta cartofi umpluti cu carne:

- 4-5 cartofi (aprox 1.2kg)
- 500gr carne tocata
- 1 ceapa
- 1 legatura de patrunjel
- 1-2 linguri de ulei
- 150gr cascaval
- sare si piper dupa gust
- 1/2 lingurita de cimbru
- 4 catei de usturoi
- optional: 1 lingurita de chimen macinat
Daca este necesar (umplutura vi se pare prea uscata) puteti adauga 1-2 linguri de smantana sau sos de rosii.

Mod de preparare reteta cartofi umpluti cu carne: 

Am spalat bine cartofii si i-am pus la fiert in apa cu sare, cu tot cu coaja.
Cartofii mei au fost destul de mari si i-am lasat sa fiarba aproape 35 de minute. Timpul de fierbere poate sa varieze destul de mult, este undeva intre 15 si 35 de minute, in functie de soiul si marimea cartofilor. Dupa 15 minute (din momentul in care au dat in clocot) incepeti sa ii verificati si ii luati de pe foc cand scobitoarea intra usor in ei.
Dupa ce au fiert cartofii i-am scos pe o tava si i-am lasat sa se raceasca.
In timp ce se raceau cartofii, am pregatit umplutura de carne.
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie antiaderenta cu o lingura de ulei. Cand ceapa a devenit usor transparenta am adaugat si canea tocata si am presarat sarea, piperul, chimenul macinat si cimbrul.
Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, pana a scazut apa lasata de carne. Cu putin timp inainte de a opri focul am adaugat usturoiul zdrobit.
Am pregatit apoi cartofii: i-am taiat jumatati si i-am scobit cu o lingurita lasand pe margini cam jumatate de centimetru. Miezul l-am pisat (ca pentru piure) si l-am amestecat cu carnea. Tot acum am adaugat si patrunjelul tocat.
Daca miezul cartofilor vi se pare prea tare, il puneti la fiert cu putina apa apoi il strecurati, il pisati si il puneti peste carne.
Umplutura nu trebuie sa fie prea moale dar, daca vi se pare prea uscata, puteti sa adaugati 1-2 linguri de smantana sau sos de rosii. Aveti grija sa nu exagerati, altfel va curge in tava.
Dupa ce am scobit toti cartofii, i-am asezat in tava si i-am umplut cu amestecul de carne. Am presarat deasupra cascaval ras si am pus tava cu cartofi umpluti in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25-30 de minute.
Cartofii umpluti cu carne sunt minunati calzi, impreuna cu o salata. Nu apuca sa se raceasca :). Noua ne plac foarte mult si sper sa-i incercati si voi.
Spor la gatit si pofta buna!
P.S.: Daca va place savoarea legumelor umplute cu carne, va recomand si reteta de dovlecei umpluti cu carne si sa nu uitam si de ardeii umpluti :)
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...