SARATELE CU BRANZA

martie 06, 2016


Saratelele cu branza reprezinta pentru mine gustarea perfecta: usor crocante, dar fara sa fie tari, fragede si cu un gust irezistibil de branza :). Sunt absolut delicioase!
Pe vremuri, mama facea in mod regulat saratele cu branza pe care noi le devoram rapid. Acum nu prea mai are rabdare sa prepare aluatul si foloseste un aluat foietaj din comert pentru a face saratele. Evident ca rezultatul este cu totul altul iar saratelele nu mai au nici un farmec. Asa ca va invit sa preparati aluatul pentru saratelele cu branza pentru ca se face usor iar rezultatul merita cu prisosinta. Nimic nu se compara cu niste saratele cu branza facute in casa! Singura problema este ca nu prea te mai poti opri din mancat :).
Eu am folosit o telemea maturata pentru a prepara saratelele cu branza pentru ca are un gust mai puternic si este mai sarata, dar puteti folosi ce telemea va place, chiar si resturi de prin frigider.
Nu este necesar sa folositi agent de crestere pentru aluat. Saratelele vor creste putin la cuptor si vor fi foarte fragede datorita ingredientelor din compozitie.
Aluatul preparat cu ingredientele de mai jos il puteti folosi si pentru covrigei cu branza.
Daca tineti post, va recomand saratelele fragede de post.

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta saratele cu branza:

- 500gr faina
- 300gr branza telemea (preferabil maturata)
- 150gr unt
- 2 oua
- 100gr iaurt (sau smantana)
Pentru uns saratelele: un galbenus de ou amestecat cu putin lapte
Pentru presarat: mac, susan, chimen

Mod de preparare reteta saratele cu branza

Am pus intr-un bol incapator faina si untul taiat bucatele mici.
Am framantat putin cu mana pana am obtinut o compozitie cu aspect nisipos, apoi am adaugat branza data pe razatoarea mare, 100gr iaurt si cele 2 oua.
Am framantat pana s-au omogenizat toate ingredientele. Este destul de greu la inceput dar, pe masura ce framantati, va fi din ce in ce mai usor.
Dupa ce s-au omogenizat toate ingredientele, am mai framantat aluatul 2-3 minute apoi l-am acoperit cu folie alimentara si l-am pus la frigider pentru o ora. Aluatul pentru saratelele cu branza trebuie sa fie dens si destul de tare.
Dupa ce a trecut o ora, am scos aluatul din frigider si l-am impartit in 2 parti egale, ca sa-mi fie mai usor sa lucrez cu el. Am pastrat o bucata de aluat iar pe cealalta am pus-o inapoi in frigider pentru ca se lucreaza mai usor cu aluat rece. 
Am presarat putina faina pe suprafata de lucru si, din bucata de aluat pastrata, am intins o foaie de 4-5 mm grosime.
Foaia de aluat am taiat-o in doua (ca sa nu iasa saratelele prea lungi), apoi am taiat fasii de aluat de aproximativ 1.5cm latime. Pentru a taia aluatul puteti folosi o rola sau un cutit ascutit.
Saratelele cu branza astfel formate le-am uns cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte. Am mutat apoi saratelele intr-o tava antiaderenta, avand grija sa las putin spatiu intre ele ca sa nu se lipeasca la cuptor.
Am presarat saratelele cu mac si am pus tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de 15-20 de minute (in functie de cat de rumenite vreti sa fie).
Se procedeaza la fel cu cea de-a doua bucata de aluat.
Saratelele cu branza sunt minunate si calde, si reci, le puteti servi ca gustare sau ca aperitiv.
Spor la gatit si pofta buna!
P.S.: Daca va place sa rontaiti, va recomand si biscuitii sarati cu cascaval, covrigeii cu branza sau grisinele de casa :)
Va astept si pe pagina de Facebook!

Saratele cu branza

Saratelele cu branza reprezinta pentru mine gustarea perfecta: usor crocante, dar fara sa fie tari, fragede si cu un gust irezistibil de branza :). Sunt absolut delicioase! Nimic nu se compara cu niste saratele cu branza facute in casa! Singura problema este ca nu prea te mai poti opri din mancat :).

INGREDIENTS

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta saratele cu branza
  • 500gr faina
  • 150gr unt
  • 2 oua
  • 100gr iaurt (sau smantana)
  • Pentru uns saratelele: un galbenus de ou amestecat cu putin lapte
  • Pentru presarat: mac, susan, chimen

INSTRUCTIONS

Mod de preparare reteta saratele cu branza
  1. Puneti intr-un bol incapator faina si untul taiat bucatele mici. Framantati pana obtineti o compozitie cu aspect nisipos.
  2. Adaugati branza data pe razatoare, 100gr iaurt (sau smantana) si cele 2 oua.
  3. Framantati pentru a incorpora toate ingredientele. Trebuie sa obtineti un aluat dens si destul de tare.
  4. Acoperiti aluatul pentru saratelele cu branza cu folie alimentara si puneti-l la frigider pentru 1 ora.
  5. Impartiti aluatul pentru saratelele cu branza in 2 parti egale. patrati o bucata de aluat iar pe cealalta o puneti la loc in frigider.
  6. Bucata de aluat pastrata o asezati pe suprafata de lucru presarata cu faina si intindeti o foaie de cca 4-5 mm grosime.
  7. Taiati foaia mai intai in doua, pe lungime apoi taiati fasii de 1.5cm latime
  8. Ungeti saratelele cu branza cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte sau apa.
  9. Asezati saratelele cu branza intr-o tava antiaderenta, presarati mac sau susan si puneti tava in cuptorul preincalzit (180ºC pentru cuptorul electric) timp de 15-20 de minute
  10. Repetati cu cealalta bucata de aluat
Created using The Recipes Generator

You Might Also Like

11 comentarii

  1. Si noua ne plac tare mult saratelele cu branza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca au trecut vreo 5 ani de când nu am mai făcut sărățele cu brânză. Mulțumesc ca mi-ai amintit de ele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Astept cateva saratele cu branza drept multumire :).

      Ștergere
  3. Le am facut si ies foarteee bune��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut saratelele cu branza :)

      Ștergere
  4. Am facut reteta si ies foarte bune saratelele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut reteta mea de saratele cu branza.

      Ștergere
  5. Am facut si eu saratele cu branza dupa aceasta reteta. Sunt foarte fragede! Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu fac des saratele cu branza dar pun si cascaval

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super idee! Voi incerca si eu niste saratele cu branza si cascaval!

      Ștergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...