GULAS DE FASOLE - BABGULYAS

martie 06, 2016


Gulasul de fasole (Babgulyas) este un fel de supa densa, foarte consistenta, ceva intre supa si tocana. Este o mancare foarte gustoasa si aromata, atat de buna incat cu greu te poti opri din mancat :). Este adevarat ca e ceva de munca la prepararea gulasului de fasole, dar rezultatul merita pe deplin.
Pentru a prepara gulasul de fasole am folosit carne de porc, dar puteti folosi foarte bine si carne de vita. Am pus in gulas si csipetke, un fel de galuste de faina cam de marimea bobului de fasole, pe care ai mei le adora. In ceea ce priveste afumatura, eu am folosit un ciolan afumat, dar puteti folosi ce afumatura va place, cu os sau fara. Fasolea aveti grija sa o cumparati din timp ca sa o tineti la muiat peste noapte. In felul acesta va fierbe mai bine si va fi mult mai gustoasa.



Ingrediente necesare pentru a prepara gulasul de fasole (Babgulyas)


- 500-600gr fasole (preferabil cu bobul mare)
- 500gr carne de porc
- 1 ciolan afumat cu os (aprox 700gr)
- 2 cepe
- 2 morcovi maricei
- 1 felie de telina
- 1 ardei rosu
- 4-5 catei de usturoi
- 4 linguri pasta de tomate
- 2 linguri de ulei
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- ½ lingurita cimbru
- 1 lingurita chimen macinat
- 3 frunze de dafin
- sare si piper dupa gust
- 1 legatura de patrunjel

Pentru galustele de faina (csipetke) aveti nevoie de:
- 1 ou
- 80gr faina (aproximativ)
- sare si piper dupa gust



Mod de preparare reteta Gulas de fasole (Babgulyas)

Dupa cum v-am mai spus si cu alte ocazii, fasolea trebuie tinuta in apa, peste noapte. Boabele de fasole absorb apa si isi cam dubleaza volumul. Fasolea va fierbe mai repede si va fi mai gustoasa. Acum sa trecem la treaba :).
Mai intai ma pus fasolea la fiert si am tinut-o 15-20 de minute din momentul in care a dat in clocot.
Am schimbat apa la fasole si am pus-o iar la fiert impreuna cu ciolanul afumat (intreg) si frunzele de dafin. Ca sa mearga treaba mai repede, puneti apa fierbinte la fasole si va reveni mai repede la clocot. Apa am pus cat sa fie 1-2 degete peste fasole. Daca este necesar, se poate completa pe parcurs.
Cand fasolea a revenit la clocot, am pus la prajit carnea de porc taiata cubulete intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei. Am presarat putina sare si am lasat-o sa se rumeneasca.
In timp ce carnea se prajea in tigaie, am curatat morcovii si telina si le-am tocat, morcovii jumatati pe lungime apoi feliute iar telina cubulete. 
Dupa ce s-a rumenit carnea, am pus-o in gulasul de fasole impreuna cu morcovii si telina si am asezonat cu sare (nu prea multa pentru ca si ciolanul este sarat), boia de ardei dulce, chimen macinat, piper si cimbru.




In continuare, am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie antiaderenta cu o lingura de ulei. Cand ceapa a devenit usor transparenta, am adaugat si ardeiul taiat fasii micute. Am lasat pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-au muiat legumele.
In timp ce se caleau ceapa si ardeiul, am scos ciolanul din gulasul de fasole si l-am lasat sa se racoreasca putin, pentru a-l dezosa.
Dupa ce s-au calit ardeiul si ceapa, le-am pus in gulasul de fasole apoi am adaugat si carnea de pe ciolan taiata bucatele. Am lasat sa fiarba si m-am apucat de csipetke (galustele de faina)
Am batut oul cu furculita, am adaugat putina sare si piper apoi faina, treptat, amestecand in acelasi timp cu furculita.
Trebuie sa obtinem un aluat modelabil dar nu foarte tare. Am lasat aluatul sa se odihneasca 2-3 minute si, in acest timp, am adaugat la gulasul de fasole pasta de tomate si usturoiul zdrobit.

Inainte de a pune galustele, verificati daca a fiert fasolea. Toate aceste operatiuni dureaza cam o ora si ar trebui sa fie fiarta in acest moment.
Din aluatul pentru galuste am rupt bucatele mici (cat se poate lua cu 2 degete) si le-am pus in gulas.
Am mai lasat sa fiarba 4-5 minute apoi am oprit focul si am presarat patrunjelul tocat.
Vreau sa va mai spun doar ca noua ne-a placut la nebunie gulasul de fasole. A iesit o oala mare, cred ca are vreo 8L, si mi-am zis initial ca avem mancare pe cel putin 3 zile. Dar nu a fost cazul, la un moment dat am ascuns oala ca sa mai ramana ceva si pe-a doua zi :).
Se poate servi ca atare sau cu putina smantana.
Spor la gatit si pofta buna! 
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

3 comentarii

  1. Cred ca este buna aceasta mâncarea dar as prefera fara galusti.Nu îmi plac deoarece chiar daca sunt fierte parca tot au gust de aluat crud si ,,îndesat,,in rest este si pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gulasul de fasole se poate prepara foarte bine si fara galuste. Se pot adauga in schimb 1-2 cartofi.

    RăspundețiȘtergere
  3. In locul galustelor se pot pune paste marunte si este asemanatoare cu o reteta italiana de paste cu fasole(in afara de ciolan)

    RăspundețiȘtergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...