PRAJITURA TAVALITA CU COCOS (LAMINGTON)

februarie 18, 2016

Prajitura tavalita cu cocos (prajitura Lamington) este o prajitura pe cat de simpla, pe atat de buna, o combinatie pur si simplu irezistibila de pandispan pufos cu unt, ciocolata si fulgi de cocos. Este foarte usor de preparat si chiar ii puteti implica si pe cei mici. Vor fi incantati sa tavaleasca bucatele de prajitura prin sirop de ciocolata si apoi prin cocos :).
Desi originara din Australia, prajitura tavalita este foarte populara si pe la noi si foarte indragita si de cei mici, si de cei mari. Exista mai multe variante pentru aceasta prajitura, ideea de baza fiind insa aceeasi: blatul taiat bucatele se glazureaza cu sirop de ciocolata astfel incat interiorul sa ramana neinsiropat, apoi se “tavaleste” prin nuca de cocos.
Am vazut ca exista si variante in care nuca de cocos se inlocuieste cu nuca sau alune macinate. In ceea ce priveste blatul prajiturii tavalite cu cocos, eu prefer de departe varianta cu unt pentru ca are o alta textura fata de pandispanul simplu si un gust mult mai bun.
Pentru a coace blatul pentru prajitura tavalita am folosit o tava de 25/35cm.

Ingrediente necesare pentru a prepara prajitura tavalita cu cocos

Pentru blat aveti nevoie de:
- 300gr faina
- 5 oua
- 200ml lapte
- 100gr unt
- 200gr zahar
- un praf de sare
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 3 lingurite esenta de vanilie (sau o fiola)
Pentru glazura aveti nevoie de:
- 100gr unt
- 250ml apa
- 70gr cacao
- 300gr zahar
- esenta de rom (dupa gust)
- 200gr nuca de cocos

Mod de preparare

Preparare blat prajitura tavalita
Am pus intr-un bol incapator zaharul, untul moale si galbenusurile de la cele 5 oua.
Am mixat pana am obtinut un fel de crema fina apoi am adaugat esenta de vanilie si laptele. Am mai mixat putin ca sa se omogenizeze. Am adaugat apoi faina cernuta amestecata cu un praf de sare si praful de copt, treptat, mixand in acelasi timp la viteza mica pentru omogenizare. 
In continuare, am batut spuma albusurile de la cele 5 oua si le-am adaugat treptat, cu lingura, in aluatul pentru prajitura tavalita. Am amestecat usor pana s-au incorporat bine albusurile. Se amesteca de jos in sus, preferabil cu o spatula, ca sa nu iasa aerul din albusuri.
Am turnat aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am pus tava in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20 de minute (la foc potrivit).
Dupa ce am scos din cuptor blatul pentru prajitura tavalita l-am lasat sa se raceasca si am pregatit siropul de ciocolata.
Prepararea siropului de ciocolata pentru prajitura tavalita
Am pus intr-o craticioara zaharul si cacaoa, am amestecat un pic apoi am adaugat apa si am pus pe aragaz, la foc mic. 
Am amestecat din cand in cand si, cand s-a incalzit, am adaugat si untul. Din momentul in care a dat in clocot am lasat sa fiarba 4-5 minute, la foc mic, amestecand des ca sa nu se prinda. Trebuie sa obtinem un sirop destul de gros, ca un sos de ciocolata. Am lasat siropul sa se racoreasca un pic.
Glazurare prajitura tavalita 
Dupa ce s-a racit blatul l-am taiat patratele (se poate taia si dreptunghiuri/bastonase/ fingers).
Mai departe, am procedat in felul urmator: am luat cate o bucatica de blat, am scufundat-o in siropul de ciocolata si am rostogolit-o de 2-3 ori de pe o parte pe cealalta astfel incat sa absoarba putin sirop dar mijlocul sa ramana neisiropat. Dupa ce am scos bucatica de blat din sirop, am tavalit-o prin nuca de cocos.
Dupa ce ati terminat cu prima bucatica de blat va recomand sa faceti o degustare ca sa adaptati timpul de insiropare dupa gust.
Prajitura tavalita cu cocos nu trebuie pusa la frigider dupa preparare dar e bine sa o lasati putin pe platou ca sa se absoarba bine siropul de ciocolata.
Cam atat. Va las acum sa savurati prajitura :).
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...