PLACINTA CU CARNE SI CIUPERCI LA TIGAIE

decembrie 08, 2015


ENGLISH VERSION HERE

Placinta cu carne si ciuperci la tigaie cred ca este cea mai buna placinta pe care am facut-o in ultimul timp. Foarte gustoasa si aromata :)
In general placintele la tigaie au o savoare aparte si te duc cu gandul la placintele facute de bunici, la tara. In plus, sunt si mai usor de preparat decat placintele la cuptor pentru ca nu mai lucram cu bucati mari de aluat, ci cu bucatele mici. Asa ca, daca va e pofta de o placinta de casa, aveti la dispozitie si varianta la tigaie.
Eu am folosit carne tocata de porc pentru ca strabunica mea facea placinta cu carne de porc, dar se poate folosi si carne tocade de vita, amestec (porc+vita) sau carne tocata de pui.



Ingrediente necesare pentru a prepara placinta cu carne si ciuperci la tigaie:

Pentru aluat:
- 450-500gr faina (cat cuprinde)
- 1 plic de drojdie uscata (7gr)
- 250ml apa calduta
- 3 linguri de ulei
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar

Pentru umplutura:
- 550gr carne tocata
- 250gr ciuperci
- 1 ceapa
- 1 legatura patrunjel
- 1 lingura de ulei
- sare si piper dupa gust
- 1/3 lingurita cimbru
- optional: 1/2 lingurita chimen macinat



Mod de preparare placinta cu carne si ciuperci la tigaie:

Prepararea aluatului:
Mai intai am amestecat intr-un vas faina si drojdia uscata. Intr-un alt vas (incapator) am pus 250ml apa calduta, 3 linguri de ulei, 1 lingurita de sare si 1 lingurita de zahar.
Am adaugat treptat faina amestecata anterior cu drojdie, amestecand in acelasi timp cu o lingura. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina.
Cand aluatul nu se mai lipeste de mana inseamna ca nu mai are nevoie de faina. Am mai framantat aluatul 1-2 minute apoi l-am acoperit si l-am pus la crescut intr-un loc caldut timp de aproximativ 45 min.

Prepararea umpluturii de carne si ciuperci pentru placinta :
In timp ce aluatul crestea cumintel, m-am ocupat de umplutura. Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie antiaderenta cu o lingura de ulei.
Cand ceapa a devenit usor translucida, am adaugat carnea tocata.



Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, pana ce carnea si-a schimbat culoarea (a devenit albicioasa) apoi am adaugat si ciupercile tocate marunt. Am lasat sa fiarba pana a scazut bine si s-a evaporat apa lasata de carne si ciuperci.
Mai spre sfarsitul fierberii am asezonat cu sare, piper, chimen macinat si cimbru. Dupa ce am oprit focul am adaugat si patrunjelul tocat.
Intre timp crescuse si aluatul si ma putem apuca de asamblat placinte cu carne si ciuperci la tigaie :).
Am impartit aluatul in 12 bucatele egale ca marime. Pot fi si 11 bucatele iar placintele vor iesi un picut mai mari.
Am presarat faina pe suprafata de lucru, am luat o bucatica de aluat si am intins-o cu sucitorul in forma de cerc de aproximativ 2mm grosime. In mijlocul acestui cerc am asezat 2 linguri de umplutura de carne si ciuperci, lasand marginile libere. Am ridicat marginile placintei, acoperind umplutura, si le-am petrecut una peste cealalta apoi am apasat usor ca sa se lipeasca.
Am intors placinta, astfel incat sa fie cu partea cu marginile petrecute in jos, si am intins-o iar cu sucitorul pana a devenit cam de 1 cm grosime. Operatiunea se repeta pentru fiecare bucatica de aluat.
Am pus apoi placinta la prajit intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei si am lasat-o sa se rumeneasca pe ambele parti. Dupa fiecare placinta am mai pus in tigaie cativa stropi de ulei.
Placinta cu carne si ciuperci la tigaie este absolut delicioasa calda, probabil ca merge si rece, dar nu va pot spune cu siguranta. La noi nu apuca sa se raceasca :)
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...