COZONAC FLOARE CU NUTELLA

decembrie 13, 2015

Cozonacul floare cu Nutella este un cozonac fix pe gustul meu, adica tare dragalas si cu ciocolata :). In plus, sa stiti ca nici nu-i greu de preparat. E adevarat ca daca aveti in plan sa faceti 6-7 cozonaci, asa cum facea mama de Craciun, e posibil sa va pierdeti rabdarea la un moment dat :).
Aluatul pe care l-am folosit este multifunctional, il puteti folosi si pentru cozonaci in forma clasica, gogosi sau cornuri.
In ceea ce priveste umplutura, puteti inlocui Nutella cu scortisoara, gem, cacao si nuci sau cu ce va mai place. Preferatul meu ramane insa cozonacul floare cu Nutella, urmat indeaproape de cel cu scortisoara. Ii vine si lui randul cat de curand :).
Cozonacul a avut un diametru de 27cm si, pentru coacere, am folosit tava de la cuptor.

Ingrediente necesare pentru a prepara cozonacul floare cu Nutella:

- 500gr faina 000
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 250ml lapte
- 50gr unt
- 2 galbenusuri
- 3 linguri de zahar
- 1 praf de sare
- 1 fiola/2 lingurite esenta de vanilie
Umplutura:
200gr Nutella
Pentru uns cozonacul:
1 galbenus

Mod de preparare cozonac floare cu Nutella:

Mai intai am pus laptele si untul intr-o craticioara, pe aragaz, pana s-a topit untul. Acest amestec de lapte si unt trebuie sa fie caldut, asa ca l-am lasat sa se racoreasca un picut.
Am pus intr-un vas faina si drojdia, uscate, si le-am amestecat. 
Intr-un alt vas, mai incapator, am pus zaharul, cele 2 galbenusuri, un praf de sare si esenta de vanilie, am amestecat putin, apoi am adaugat laptele cu untul topit si am amestecat din nou, ca sa se omogenizeze.
Am adaugat apoi faina amestecata cu drojdie, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, adaugand si restul de faina.
 Dupa ce am terminat de adaugat faina am mai framantat aluatul 2-3 minute. Cand terminam de framantat aluatul, acesta trebuie sa fie moale, elastic si nelipicios. Daca este nevoie, puteti sa mai adaugati putina faina.
Am acoperit aluatul si l-am lasat sa creasca intr-un loc caldut, pana si-a dublat volumul ( 45 de minute – 1 ora ).
In timp ce crestea aluatul am pus castronelul cu Nutella intr-un vas cu apa calda. Daca este calduta, se va intinde mai usor.
Dupa ce a crescut aluatul putem incepe sa pregatim cozonacul floare cu Nutella. Am impartit aluatul in 4 parti egale ca marime. Am pastrat o bucata de aluat iar pe celelalte 3 le-am pus deoparte. Am presarat faina pe suprafata de lucru si, din bucatica de aluat pastrata, am intins o foaie de vreo 2mm grosime si pe cat posibil in forma de cerc.
Pentru a obtine o forma perfect rotunda, am asezat castronul meu albastru pe foaia de aluat, am apasat tare si am decupat un cerc cu diametrul de 27 cm. Daca nu aveti un castron de aceasta dimensiune, puteti folosi un capac sau un alt vas cu diametru apropiat si, cu ajutorul unui cutit, taiati aluatul de jur imprejur.
Foaia de aluat astfel decupata am asezat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt apoi am uns-o cu Nutella, lasand marginile libere.
Am luat apoi inca o bucatica de aluat, am intins-o la fel ca pe prima, am decupat-o in forma de cerc si am asezat-o si pe ea in tava, peste prima foaie de aluat unsa cu Nutella. Am uns apoi si cea de-a doua foaie cu Nutella.
Cu cea de-a treia bucatica de aluat am procedat la fel: am intins-o, am decupat-o, am asezat-o in tava peste celelalte si am uns-o cu Nutella.
Cea de-a patra bucatica de aluat, intinsa, decupata in forma de cerc si asezata in tava peste celelalte 3 nu va mai fi unsa cu Nutella.
Dupa ce am terminat de asezat toate cele 4 foi de aluat, am asezat deasupra lor, chiar in mijloc, cu gura in jos, un pahar de plastic (poate fi si de sticla daca nu este foarte greu). Cu un cutit bine ascutit, am taiat aluatul in 4 parti egale, pornind dinspre pahar spre margine.
Fiecare parte am taiat-o in cate 2 parti egale, obtinand astfel 8 fasii.
Am mai taiat o data fiecare fasie in cate 2 parti egale, obtinand astfel 16 fasii, petalele cozonacului floare cu Nutella.
Am apucat 2 fasii de aluat alaturate si le-am rasucit de cate 2 ori in sensuri opuse, una spre stanga si una spre dreapta. Am repetat operatiunea pentru toate fasiile de aluat.
Dupa ce le-am rasucit pe toate, am apucat iar 2 fasii alaturate si le-am mai rasucit o data, tot in sensuri opuse, astfel incat capetele sa fie perpendiculare pe suprafata de lucru, apoi le-am lipit intre ele. 
Am acoperit apoi cozonacul floare cu Nutella si l-am lasat sa se odihneasca 15-20 de minute.
L-am uns apoi cu galbenus de ou si l-am pus in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25 de minute (pana se rumeneste).  
Cand doriti sa-l serviti nici macar nu este necesar sa-l taiati, pur si simplu desprindeti cu mana petalele :).
Va recomand si cozonacul fara framantare. Este minunat!
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

  1. Foarte interesant! O să fac și eu cât de curând cozonac floare cu nutela sau poate cu gem și nuca

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos este cozonacul floare cu nutella! O sa-l incerc si eu de Pasti

    RăspundețiȘtergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...