CIORBA DE PUI A LA GREC

septembrie 19, 2015

Dragii mei, trebuie sa va spun ca eu ani de zile nu am stiut ce este ciorba de pui a la grec pentru ca mama nu ne-a facut niciodata. Auzisem despre ea, dar nu mi-a trezit interesul pana acum vreo 7 ani, cand baiatul meu cel mare a inceput gradinita. Si, tot ducand eu copilul la gradinita, am observat ca in meniul afisat chiar la intrare aparea destul de des ciorba de pui a la grec. Si mi-am zis: daca le dau des ciorba de pui a la grec, inseamna ca le place, si, daca le place unor copii de 2 ani, sigur e buna :). Si asa m-am hotarat eu sa o testez. M-am indragostit pe loc de aceasta ciorbita delicioasa, dreasa cu ou si smantana si acrita cu zeama de lamaie.

Va recomand si ciorba greceasca de perisoare (Giouvarlakia). Este minunata! :)

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta ciorba de pui a la grec:

- 1 pui intreg ( aproximativ 1,5kg)
- 200gr smantana (mai grasa )
- 4 galbenusuri
- 1 radacina de patrunjel
- 1 pastarnac
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 felie de telina
- 2/3 ceasca de orez
- zeama de la 1 sau 2 lamai ( in functie de cat de acra doriti sa fie ciorba )
- 2 frunze de dafin
- 1 legatura de patrunjel
- sare dupa gust

Mod de preparare reteta ciorba de pui a la grec:

Puiul l-am portionat, l-am curatat de piele si l-am pus la fiert in apa (4-5 litri) cu sare. Pielea o puteti indeparta sau nu, dupa preferinta. Pe parcursul fierberii se formeaza spuma care trebuie indepartata de vreo 2-3 ori.
In timp ce fierbea carnea, am pregatit legumele: morcovul si telina le-am dat pe razatoarea mare, ceapa am tocat-o marunt, iar pastarnacul si radacina de patrunjel le-am tocat cubulete mici. Cand nu s-a mai format spuma in oala am adaugat legumele si cele 2 frunze de dafin.
Am lasat sa fiarba pana cand si carnea si legumele au fost fierte. Am scos apoi carnea din oala, am curatat-o de pe oase, am taiat-o bucatele si am pus-o inapoi in ciorba. Dupa ce a reinceput sa clocoteasca, am adaugat si orezul (spalat si scurs in prealabil).
Am lasat orezul sa fiarba si am pregatit amestecul de smantana. Am pus intr-un castron mai incapator cele 4 galbenusuri sile-am batut usor cu furculita. Am adaugat apoi zeama de la 2 lamai, continuand sa bat amestecul cu furculita, iar la sfarsit am adaugat smantana si am amestecat ca sa se omogenizeze.
Intre timp ciorba de pui a la grec era gata (fiersese si orezul), am potrivit-o de sare si am oprit focul. Am luat un polonic de zeama fierbinte si am turnat treptat, amestecand in acelasi timp, in amestecul de galbenusuri, lamaie si smantana ca sa ii creasca temperatura treptat si sa nu se branzeasca. Am repetat operatiunea cu inca 2 polonice de zeama fierbinte.
Am turnat apoi intregul amestec de smantana, lamaie si galbenusuri in oala cu ciorba si am amestecat ca sa se omogenizeze.
Nu este necesar sa puneti ciorba a la grec iar pe foc pe foc dar trebuie sa fie foarte fierbinte cand turnati amestecul cu galbenusuri ca sa se gateasca. La sfarsit am adaugat patrunjelul tocat, am acoperit oala si am lasat-o sa stea vreo 15 minute. Dupa ce trec si cele 15 minute, ciorba a la grec se poate servi cu mare pofta :). Spor la gatit si pofta buna ! 
P.S.: O ciorbita asemanatoare, la fel de gustoasa, este ciorba radauteana.
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

2 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...