RETETA FOI FINE DE PLACINTA

iunie 23, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara foile fine de placinta:

- 400-450gr faina 000
- 250ml apa calda
- 50ml ulei
- 1 lingurita de sare
Dragii mei, m-am gandit sa postez separat reteta pentru foile fine de placinta ca sa pot sa explic modul de preparare cat mai detaliat fara sa ma lungesc prea mult. Aveti astfel posibilitatea sa va alegeti singuri umplutura, dulce sau sarata, dupa preferinta.
Pentru a prepara foile fine de placinta aveti nevoie neaparat de o faina de calitate.

Mod de preparare foi fine de placinta:

Aluatul pentru foile de placinta se prepara cu apa cat mai calda. Am pus intr-un castron incapator 250ml apa calda, 50ml ulei si o lingurita de sare.
Am adaugat apoi faina cernuta, treptat, amestecand in acelasi timp cu lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana pana a devenit moale, elastic, foarte fin si nelipicios. Cantitatea de faina necesara este undeva intre 400 si 450gr, pe scurt, cat cuprinde.
Am presarat apoi suprafata de lucru cu faina din belsug si am mutat aluatul, acoperindu-l cu un prosop curat.
Am lasat aluatul sa se odihneasca 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minute, am mai framantat putin aluatul pana a capatat o textura mult mai neteda, fiind in continuare moale si elastic. Daca este necesar, mai presarati putina faina cand framantati ca sa nu se lipeasca.
In continuare, trebuie sa intindem foile de placinta. Bunica mea intindea o singura foaie de placinta cat masa de mare. Eu prefer sa impart aluatul in 3 parti egale si sa intind 3 foi de placinta. Fiind mai mici sunt mult mai usor de manevrat. Dupa ce ati impartit aluatul in 3 parti egale, ideal ar fi sa le mai lasati sa se odihneasca inca 10 minute, dar nu este absolut necesar. Eu insa, fiind mereu in criza de timp, sar peste aceasta etapa.
 Am impartit deci aluatul in 3 parti egale, am pastrat o bucata de aluat iar pe celelalte 2 le-am pus deoparte si le-am acoperit cu un prosop.
Am presarat suprafata de lucru cu faina apoi, din bucatica de aluat pastrata, am intins o foaie groasa cam de jumatate de centimetru.
Am ridicat foaia pe palme si am rasucit-o putin ca sa se mai intinda apoi am asezat-o iar pe masa si am inceput sa trag de ea. Am tras de foaia de aluat si de la margini dar si dinspre mijloc spre exterior, bagand palmele pe sub aluat pana cand a devenit aproape transparent. In aceasta etapa exista posibilitatea sa se mai lipeasca foaia de aluat de masa asa ca tin o gramajoara de faina pe marginea mesei si, la nevoie, trag repede putina faina sub aluat. I-am dat forma dreptunghiulara pentru ca asa imi este mai usor.
Cand terminati de intins foaia de placinta aceasta trebuie sa fie aproape transparenta. Ungeti-o bine cu ulei pe toata suprafata si apoi presarati deasupra ce va place. Aveti insa grija sa nu exagerati cu umplutura ca sa nu se rupa placinta cand o mutati in tava. Dupa ce presarati umplutura rulati placinta cu grija si, dupa fiecare rulare, o ungeti cu ulei si pe partea cealalta.
Ca sa mutati placinta in tava aveti grija sa o prindeti si de mijloc. Tava in care coaceti placinta trebuie unsa cu ulei. Dupa ce ati asezat in tava toate rulourile de placinta le ungeti bine cu ulei pe deasupra si puneti la cuptor timp de 25-35 de minute.
Dupa ce scoateti tava o acoperiti cu un prosop si o lasati sa se raceasca un picut inainte de a o taia.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...