GOGOSI PUFOASE

mai 24, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara gogosi pufoase :

- 500-550gr faina
- 250ml lapte
- 1 plic drojdie uscata (7gr)
- 2 galbenusuri
- 5 linguri de zahar
- 50gr unt
- 2 lingurite esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 varf de lingurita de sare
- zahar pudra pentru decor (cam 2 linguri)



Inainte de a ne apuca de treaba, as dori sa fac cateva precizari. Gogosile pot iesi goale pe dinauntru sau pline, in functie de cat de incins este uleiul. Cu cat uleiul este mai incins, cu atat gogosile se vor umfla mai mult si vor ramane goale pe dinauntru. Acesta este un lucru bun daca doriti sa le umpleti cu crema, cu multa crema.
In concluzie, daca le doriti goale ca sa le umpleti cu crema le prajiti in ulei bine incins, la foc iute, daca le vreti pline le prajiti la foc potrivit.

Mod de preparare gogosi pufoase:

Aveam nevoie de lapte caldut si unt topit, asa ca le-am pus impreuna intr-o craticioara pe aragaz pana s-a topit untul. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte. Daca l-ati incalzit prea tare il lasati sa se mai raceasca inainte de a prepara aluatul de gogosi.
Am pus intr-un castron incapator zaharul, galbenusurile, un varf de lingurita de sare si esenta de vanilie, am amestecat putin apoi am adaugat coaja de lamaie si laptele cu unt topit.
Am adaugat apoi faina amestecata cu drojdia uscata, treptat, amestecand in acelasi timp cu o lingura de lemn. Cand nu am mai putut amesteca cu lingura, am inceput sa framant aluatul cu mana, continuand sa adaug faina amestecata cu drojdie pana s-a terminat. 
In etapa de amestecat aluatul cu lingura punem cam 3/4 din cantitatea de faina iar restul in etapa de framantat cu mana. Dupa ce am terminat de adaugat faina, am mai framantat aluatul cam 2 minute. Eu framant aluatul in castronul in care il prepar, dar se poate framanta si pe masa, in functie de cum va este mai usor. Cand terminam de framantat, aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Daca ati pus 500gr de faina si aluatul se lipeste in continuare de mana, mai adaugati putina faina. Am acoperit apoi castronul cu aluat si l-am pus la crescut la caldura timp de o ora.
Dupa ce a trecut o ora, am pus aluatul pe masa presarata cu faina si, cu ajutorul unui sucitor, am intins o foaie groasa cam de jumatate de centimetru.
Din aceasta foaie am decupat gogosile in forma de cerculete cu ajutorul unui pahar pe care l-am trecut putin prin faina ca sa nu se lipeasca. Aluatul ramas pe marginile cerculetelor l-am strans, l-am framantat putin si am mai intins o foaie mai micuta din care am decupat alte cateva gogosi. Daca doriti sa le dati forma de ineluse, dupa ce decupati cerculetele folositi o forma mai mica pentru a le decupa in mijloc. Dupa ce am terminat cu decupatul, am lasat gogosile sa mai creasca jumatate de ora, acoperite cu un prosop ca sa nu faca crusta. 
Dupa ce a trecut si aceasta jumatate de ora, am pus gogosile la prajit in ulei incins. Dupa cum va spuneam la inceput, daca le vreti goale pe dinauntru dati focul tare, daca le vreti pline dati focul mai mic.
Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti le-am scos pe hartie absorbanta. Si tot asa pana am terminat gogosile. La sfarsit le-am presarat cu zahar pudra.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

3 comentarii

  1. Arata xcelent si sunt si foarte gustoase. Merita sa incercati retata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai interesant si important ,,ingredient" din reteta este secretul gogosilor pline si goale.In sfarsit inteleg si eu de ce uneori ies goale.

    RăspundețiȘtergere

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...