MINCIUNELE (SCOVERGI) DE POST CU SCORTISOARA

martie 17, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara minciunele (scovergi) de post cu scortisoara:


- 500-550gr faina
- 250ml apa
- 5 linguri de zahar
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita bicarbonat stins cu putina zeama de lamaie sau otet
- 2 lingurite esenta vanilie
- 1 lingurita esenta lamaie
- 1 varf lingurita sare
- ulei pentru prajit

Pentru decor:
- 3 lingurite zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara
Minciunelele sunt, de fapt, niste gogosi care se fac cu bicarbonat in loc de drojdie. Daca nu tineti post, puteti inlocui apa cu lapte.



Mod de preparare minciunele (scovergi) de post cu scortisoara:


Pentru a prepara aluatul, am pus intr-un castron 250ml apa (rece) si am adaugat zaharul, uleiul, putina sare, esentele si bicarbonatul stins cu putin otet.
Am adaugat apoi faina, treptat, amestecand continuu cu lingura de lemn cat s-a putut, dupa care am inceput sa framant aluatul cu mana. In general, pentru 250ml apa folosesc 500gr de faina dar aluatul era inca lipicios, asa ca am mai pus putina faina (cam 50gr). Depinde foarte mult si de faina. Puneti mai intai 500gr si vedeti daca mai este necesar ca sa obtineti un aluat nelipicios, ca sa puteti sa lucrati cu el.




Partea frumoasa la minciunele este ca nu mai trebuie sa stea aluatul la crescut, prin urmare m-am apucat imediat de modelat. Am presarat faina pe masa, am intins o foaie de aluat cu o grosime undeva intre 0,5 si 1 cm si am taiat patratele, folosind un cutit ascutit trecut prin faina. Patratelele le faceti cat de mari doriti. Pe fiecare patratel de aluat am facut cate o taietura in diagonala prin care am trecut un colt al patratului.
Cand am terminat toate minciunelele, le-am pus la prajit intr-o tigaie cu ulei incins si le-am lasat sa se rumeneasca pe ambele parti. Le-am scos apoi pe hartie absorbanta ca sa scape de excesul de ulei. Mai departe, am amestecat zaharul pudra cu scortisoara si am decorat minciunelele. Scortisoara se putea pune si in aluat, dar mie mi se pare ca are o aroma mai puternica daca o presar la sfarsit, ca decor.
Au fost foarte bune, i-au placut si celui mic care, cand le-a vazut, a zis:”pizzaaa !” Si asta nu ca ar fi semanat minciunelele mele cu pizza, dar i-a prins gustul si, in ultimul timp, cand intra in bucatarie imi cere pizza.
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

4 comentarii

  1. Aproape 10 ani mai târziu.... Le-am făcut că era soțul în criză de dulce 😄
    Ora destul de târzie, nu prea multe ingrediente prin frigider și cămară...rețeta a fost de-a dreptul salvatoare ! Nu doar că sunt bune dar au și o consistenta foarte plăcută ! Rețeta salvată !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a salvat de multe ori aceasta reteta :). Ma bucur ca v-a fost de folos!

      Ștergere

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...