GULAS DE PORC

februarie 17, 2015

Ingrediente necesare pentru a prepara gulas de porc (6 portii) :


- 1 kg carne de porc degresata
- 200-300gr afumatura
- 1/2 ceasca vin rosu
- 2 cepe
- 1 morcov
- 2 ardei (preferabil culori diferite)
- 1,2-1,5kg cartofi
- 4 catei usturoi
- 3 frunze dafin
- 3 linguri pasta de tomate
- 1/2 lingurita boia de ardei iute (sau dupa gust)
- 1 lingura ulei
- sare si piper dupa gust

optional:
- 1/2 lingurita chimen


Intai de toate, cateva precizari cu privire la ingrediente. Gulasul unguresc, cel de la mama lui, contine chimen. Mie nu-mi place si din acest motiv nu l-am pus in gulas. Sotul meu, care a mancat gulas la Budapesta, mi-a zis ca avea un gust mai puternic datorita chimenului. Deci, daca vreti un gulas « puternic », ii puneti si niste chimen (presupunand ca va place). Carnea de porc trebuie sa fie mai slaba iar afumatura la fel. De obicei folosesc pastrama afumata de porc dar, de data asta, am gasit o bucatica frumoasa de costita afumata. Boia iute ar fi mers, zic eu, ceva mai mult de 1/2 lingurita, dar ai mei s-au plans in ultimul timp ca le fac mancarea prea condimentata si am zis sa nu exagerez. Alternativ, puteti folosi boia dulce + 1 ardei iute. La vinul rosu va recomand sa nu renuntati pentru ca ii da mancarii o aroma deosebita.

Mod de preparare gulas de porc: 


Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba! Am curatat ceapa, am tocat-o marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu o lingura de ulei. Cand a devenit usor transparenta, am adaugat si carnea de porc, taiata bucati ceva mai mari.
Carnea am tinut-o pana a devenit albicioasa, apoi am adaugat vinul rosu si frunzele de dafin si am lasat sa fiarba vreo 10 minute. Costita am prajit-o un picut in alta tigaie, ca sa nu ajunga prea multa grasime in mancare. In timp ce se prajeau carneturile, am curatat cartofii si morcovii, i-am taiat (morcovii feliute subtiri iar cartofii ceva mai mari) si i-am pus la fiert in apa cu sare.
Am adaugat si ardeii pe care ii aveam gata tocati din congelator. La 3-4 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca apa la legume am adaugat costita si amestecul de carne, ceapa, vin si dafin. Tot acum am pus si boiaua de ardei iute si putin piper (sare pusesem la inceputul fierberii).
Pasta de tomate am adaugat-o mai spre sfarsit (ca sa nu se intareasca legumele), impreuna cu usturoiul pisat. Am lasat totul sa fiarba pana au fost si legumele gata. 

Ce sa va mai spun? Este o minunatie de mancare, aromata, delicioasa si usor de preparat!
Spor la gatit si pofta buna!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

1 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...