MASURATORI IN BUCATARIE

decembrie 17, 2014


Mi s-a intamplat de nenumarate ori sa caut o reteta de prajitura si la ingrediente sa vad 115gr faina sau 135gr zahar. Tinand cont ca nu am cantar de bucatarie era destul de frustrant.
Daca faci o ciorba si pui un cartof in plus, nu se strica ciorba. Dar daca faci o prajitura si nu nimeresti cantitatea de faina, patesti ca mine: obtii o chestie crocanta numai buna de aruncat.
 Asa ca am cautat un inlocuitor pentru cantar ( de fapt mai multi inlocuitori ): lingurita, lingura, paharul, ustensile prezente in bucataria tuturor.
Cantitatile difera in functie de ingredientul pe care doriti sa il masurati. Nu vreau sa fac un pomelnic al unitatilor de masura, le mentionez doar pentru faina si zahar si avand ca etalon lingura si paharul. Pentru mine este suficient.
Problema este ca aceste masuratori nu le gasesti la fel in doua locuri. Va prezint doar ce am testat personal.
Faina:
o lingura - 15gr
o lingura cu varf - 25gr
un pahar - 200gr
Zahar tos:
un pahar plin pana la margine - 300gr
o lingura rasa - 25 gr
o lingura cu varf - 30gr
Zaharul pudra eu il fac la blender si am observat ca isi mareste volumul. Nu am masurat pentru ca il folosesc doar la decor dar, orientativ:
o lingura rasa - 20gr
o lingura cu varf - 25gr
Lichide:
un pahar plin - 300ml
o ceasca plina - 180ml
Probleme mai apar si la timpul de coacere deoarece acesta difera in functie de cuptor, cat de mare este flacara, tipul tavii folosite si inaltimea la care este asezata in cuptor, grosimea aluatului etc. Asa ca nu stati cu ochii pe ceas in timp ce iese fum din cuptor. Eu am facut blat de tort ultra-crocant si cu hartie de copt atasata si imposibil de dat jos pentru ca am vrut sa respect timpul de coacere din reteta.
Acestea sunt unitatile mele de masura in bucatarie si sper sa va fie si voua de folos.
Spor la gatit!
Va astept si pe pagina de Facebook!

You Might Also Like

0 comentarii

Follow by Email

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...